20% har dårlig ånde - AvMinTand

20% har dårlig ånde

Der bliver mere og mere fokus på det ufarlige, men dog stærkt generende problem, som ca. tyve procent af befolkningen lider af: Dårlig ånde.

Grim smag i munden

Den grimme smag i munden er ubehagelig, men bevidstheden om, at den dårlige ånde også er til gene for andre mennesker man omgås, kan for enkelte ligefrem føre til social isolation.

Hvis du lider af dårlig ånde, lider du af det, som fagfolk kalder foetor ex ore. Betegnelsen gælder de tyve procent som permanent lugter grimt ud af munden. De færreste taler om deres problem, fordi det er tabubelagt og pinligt. I 85 % af tilfældene kan man dog selv kurere genen. (kilde: Bo Danielsen, Politiken d. 2/4-2006)

 

Dårlig ånde har mange årsager

Dårlig ånde er oftest - i 85 % af tilfældene - et resultat af forkert eller for dårlig mundhygiejne. Derudover kan den dårlige ånde skyldes sygdomme i mund og svælg, betændelse i tandkødet eller en følge af mad og drikkevaner.

 

Hvis du vil af med den dårlige ånde

Prøv først at forbedre mundhygiejnen ved at:

Børst tænder to gange dagligt og suppler med tandtråd.

Skrabe eller børste tungen - så langt tilbage som du kan.

 

Har du protese kan den dårlige ånde skyldes bakteriebelægninger på protesen.

 

Findes der midler, der hjælper?

Når man har dårlig ånde, kan man dæmpe generne med tyggegummi, halspastiller eller lignende. Disse midler fjerner ikke årsagen til problemet, men kan måske mindske generne. Vær dog opmærksom på at vælge sukkerfri produkter for ikke at få huller i tænderne - og dermed forværre situationen.

 

Årsagerne til dårlig ånde kan være mange, og hjælper ovenstående råd dig ikke, bør du opsøge læge. Lægen kan henvise dig til en specialist.

 

AvMinTand - tandlæger i udlandet og Danmark © Copyright, AvMinTand