Gode råd om tandlægeangst | AvMinTand

Gode råd om tandlægeangst

40 % af den danske befolkning er almindeligt nervøse eller bange for at gå til tandlægen. Nedenfor kan du læse om gode råd til, hvad du kan gøre ved din tandlægeangst! De fleste mennesker er bange for smerte, og nogle patienter ønsker at komme i fuld narkose, fordi de er bange for at få tandbehandling. Vores erfaring er, at det meget sjældent er nødvendigt. De fleste patienter overvinder deres angst, når tandlægen tager sig tid til at tale med patienten om behandlingen.
Når tandlægen er opmærksom på, at patienten er nervøs, kan han tilrettelægge arbejdet derefter. Det er vigtigt, at du fortæller din tandlæge, at du er meget nervøs for, hvad der skal ske. Ofte vil du også kunne få beroligende piller (sedativer), der får dig til at slumre og som derfor har samme virkning som narkose.
Til sammenligning koster narkose ofte 2-3.000kr/time hvor de beroligende piller koster ca. 20 kr./stk.

Tandlægeangst
Tandlægeangst er et problem for mange

Tandlægeangst ofte en ond cirkel

For hver tiende dansker er tandlægeskrækken dog så udtalt, at den hæmmer dem i deres liv og færden. Angsten forhindrer patienten i at søge behandling, når behovet opstår. Derved bliver smerterne i tænderne blot værre og værre – og behovet for behandling større. Det bliver nemt en ond cirkel. Vi bliver ofte kontaktet af patienter, der på grund af angst ikke har været ved tandlægen i mange år og derfor har fået et stort behov for behandling.

Bedste middel: tillid til tandlægen

Det bedste middel mod tandlægeskræk er tillid til tandlægen, og det har ingen bivirkninger. Tandlægen kan vinde patientens tillid ved at tage sig tid at forklare og holde pauser når patienten har behov for det. Tandlægerne tager patientens angst meget seriøst, de vil også selv gerne have at behandlingen går så nemt og gnidningsløst som muligt. Men det handler også om kemi. To patienter kan opleve den samme tandlæge helt forskelligt. Når AvMinTand besøger nye klinikker, lægges der stor vægt på at tandlægerne tager sig godt af patienterne.

Afslapningsøvelser og musik

Udover tandlægens beroligende ord og forklaringer findes der flere metoder til at få pulsen ned og tankerne i mere behagelige baner. Allerede inden selve behandlingen kan patienten lave afslapningsøvelser, som man bruger ved f.eks. yoga og fødselsforberedelser. Efter aftale med tandlægen kan man også medbringe discman, Mp3-afspiller eller lignende, så man kan lytte til sin yndlingsmusik, mens man ligger i tandlægestolen.

Narkose hos tandlægen

Mange patienter efterspørger fuld narkose hos tandlægen for helt at undgå det ubehagelige. Men der findes andre, mere skånsomme metoder til at komme gennem behandlingen. De hårdest angrebne patienter vil kunne få hjælp til at bearbejde frygten, og derved slippe af med tandlægeangsten for evigt.

Sedering bedre end narkose

Sedering kan hjælpe langt de fleste patienter. Det fås som en pille eller injektion, der virker stærkt beroligende. Bagefter kan patienten ikke huske noget fra behandlingen. Sedering er mere skånsom end narkose og er meget billigere. Læs her, hvordan Lisbeth slap af med sin tandlægeskræk.