Svenske tandlæger: Danskere har ofte begyndende paradentose | AvMinTand

Svenske tandlæger: Danskere har ofte begyndende paradentose

De svenske klinikker på AvMinTand.dk har mange danske patienter, og melder nu mange tilfælde af begyndende parodentose. I Sverige er tandlægerne meget opmærksomme på at sætte ind i tide over for begyndende parodentose med f.eks. årlige eftersyn hos en tandplejer. Du kan få tandlægen eller tandplejeren til at tjekke, om du har begyndende parodentose.

Hvad er begyndende paradentose?

Hvis den del af gummerne, som går ned over tanden har "lommer", som er dybere end 4 mm. er det et tegn på begyndende paradentose. Begyndende paradentose skal ikke forveksles med egentlig paradentose, som er langt alvorligere. Det er forholdsvist let at sætte ind mod begyndende paradentose. I Sverige bliver man oftest bedt om at gå til halvårlige kontroller hos en tandplejer, som sørger for at rense ud i tandlommerne og i øvrigt kontrollerer, at tandlommerne ikke er blevet dybere.
 

Hvad er paradentose?

Egentlig paradentose bliver det nemlig til, når tandlommerne måles til mere end 7 mm. Ved egentlig paradentose er behandlingen langt vanskeligere. Paradentose kan ikke helbredes, men hæmmes. Paradentose fører som ofte til, at tænderne bliver løse og falder ud.
 

Behandling for paradentose i Sverige

I Sverige kan man uddanne sig til paradentolog - specalist i paradentose. I Danmark findes der ikke paradentologer, fordi specialet ikke er godkendt som særlig uddannelse.
I Sverige er der højere fokus på forebyggende behandling af paradentose. Begyndende paradentose er let at bremse, mens egentlig paradentose ikke kan helbredes og giver langt alvorligere konsekvenser. Som oftest fører paradentose til, at tænderne løsner sig og falder ud.